Sött, surt, salt, beskt, starkt, bittert, strävt/kärvt.
Tjenare!
Här kommer en liten uppföljning på Ayurvedan. VATA, PITTA och KAPHA och elementen hänger med hela tiden.
Sött, surt, salt, beskt, starkt, bittert, strävt/kärvt...... Skillnad på tunga smaker och lätta smaker.

Vi börjar med de tunga smakerna Sött, Surt och Salt:
Sött (dämpar VATA och PITTA, ökar KAPHA) Jord+vatten
tung smak
Lugnande, beroende, energihöjande, börja med sött före maten, ger mättnadskänsla. All mat innehåller sött. Sött dämpar hungerkänslorna, sprider näring till alla vävnader.
Exempel på söt smak, russin, frukt, bär, honung, mjölk, potatis, rotfruktör, ris, vete, vitt bröd.
Skillnad på bara sugen på något sött eller hungrig? Sötsugen tillfällig känsla - hungrig värre och värre känsla.
Surt (dämpar VATA och PITTA, ökar KAPHA) Jord+eld
tung smak
Stimulerar. Höjer/ökar salivavsöndringen, förbättrar aptiten. Sätter igång matsmältningen.
Sur smak finns i citrusfrukter, yoghurt, fil, ättika, vinäger, gräddfil, lagrad ost, omogna vindruvor, äpplen, färsk annanas, tomater, vin...
Salt (dämpar VATA men ökar PITTA och KAPHA) Vatten+eld
tung smak
Smakförhöjande, mineraler, natriumklorid, jordsalt, bergsalt, havssalt. Saltet ökar aptiten, producerar matsmältningsvätskor. Ökar KAPHA pga vätskan och även PITTA pga vatten. BINDER VATTEN!
Och fortsätter nu med de 3 lätta smakerna starkt, bittert och sträv/kärvt.
Starkt (ökar VATA & PITTA men dämpar KAPHA) Luft+eld
Lätt smak.
Uttorkande effekt - kryddor!!!
Förbättrar aptiten - minskar fett. Ökar förbränningen.
Finns i starka kryddor som chili, curry, ingefära, lök, vitlök, purjolök, rädisor, senap, cayenpeppar, svartpeppar, grönpeppar osv
Bittert (ökar VATA men dämpar PITTA och KAPHA) Luft+rymd
Balanserar alla smaker i kroppen. Drar ihop magsäcken. Viktminskning. Blodrenande - hjälper att öppna upp sinnet. Finns i Kaffe, melon, maksosrot, Aleovera, rabarber, kakao, bittermandel, valnötter, brännässla, skal på gurka/citron, spenat, bladgrönsaker, ruccolasallad, öl, grönt te, mörk choklad.
Strävt/kärvt (ökar VATA men dämpar PITTA och KAPHA) Luft+jord
Gröna bananer, vin, kärnor i vindruvor, gröna äpplen, kikärter, linsor, gröna bönor, gröna ärter, gurkmeja, alfagroddar, rå potatis, vitkål, blomkål, broccoli, fruktskal, tranbär, lingon, ingefära, grönt te.
Här kommer en liten uppföljning på Ayurvedan. VATA, PITTA och KAPHA och elementen hänger med hela tiden.
Sött, surt, salt, beskt, starkt, bittert, strävt/kärvt...... Skillnad på tunga smaker och lätta smaker.

Vi börjar med de tunga smakerna Sött, Surt och Salt:
Sött (dämpar VATA och PITTA, ökar KAPHA) Jord+vatten
tung smak
Lugnande, beroende, energihöjande, börja med sött före maten, ger mättnadskänsla. All mat innehåller sött. Sött dämpar hungerkänslorna, sprider näring till alla vävnader.
Exempel på söt smak, russin, frukt, bär, honung, mjölk, potatis, rotfruktör, ris, vete, vitt bröd.
Skillnad på bara sugen på något sött eller hungrig? Sötsugen tillfällig känsla - hungrig värre och värre känsla.
Surt (dämpar VATA och PITTA, ökar KAPHA) Jord+eld
tung smak
Stimulerar. Höjer/ökar salivavsöndringen, förbättrar aptiten. Sätter igång matsmältningen.
Sur smak finns i citrusfrukter, yoghurt, fil, ättika, vinäger, gräddfil, lagrad ost, omogna vindruvor, äpplen, färsk annanas, tomater, vin...
Salt (dämpar VATA men ökar PITTA och KAPHA) Vatten+eld
tung smak
Smakförhöjande, mineraler, natriumklorid, jordsalt, bergsalt, havssalt. Saltet ökar aptiten, producerar matsmältningsvätskor. Ökar KAPHA pga vätskan och även PITTA pga vatten. BINDER VATTEN!
Och fortsätter nu med de 3 lätta smakerna starkt, bittert och sträv/kärvt.
Starkt (ökar VATA & PITTA men dämpar KAPHA) Luft+eld
Lätt smak.
Uttorkande effekt - kryddor!!!
Förbättrar aptiten - minskar fett. Ökar förbränningen.
Finns i starka kryddor som chili, curry, ingefära, lök, vitlök, purjolök, rädisor, senap, cayenpeppar, svartpeppar, grönpeppar osv
Bittert (ökar VATA men dämpar PITTA och KAPHA) Luft+rymd
Balanserar alla smaker i kroppen. Drar ihop magsäcken. Viktminskning. Blodrenande - hjälper att öppna upp sinnet. Finns i Kaffe, melon, maksosrot, Aleovera, rabarber, kakao, bittermandel, valnötter, brännässla, skal på gurka/citron, spenat, bladgrönsaker, ruccolasallad, öl, grönt te, mörk choklad.
Strävt/kärvt (ökar VATA men dämpar PITTA och KAPHA) Luft+jord
Gröna bananer, vin, kärnor i vindruvor, gröna äpplen, kikärter, linsor, gröna bönor, gröna ärter, gurkmeja, alfagroddar, rå potatis, vitkål, blomkål, broccoli, fruktskal, tranbär, lingon, ingefära, grönt te.
Kommentarer
Trackback